Stiu ca asta o sa te ia prin surprindere...dar... nu exista espresso-ul perfect. Insa exista foarte multe cesti de espresso perfecte in felul lor, iar acestea sunt cele apreciate separat de fiecare dintre noi in parte. 

In fiecare tara, espresso-ul se bea altfel. In tarile nordice oamenii opteaza pentru prajirea mai light a cafelei, in acelasi timp oamenii din sud prefera o cafea mai strong, fara aciditate si un gust mai amar. 

Nici italienii, care sunt experti in espresso nu pot obtine cafeaua perfecta. 

In schimb, cum putem obtine espresso-ul italian, care este considerat cel mai bun?!

  • temperatura apei pentru infuzie trebuie sa fie inre 90 si 95 de grade. Temperatura perfecta este undeva la 92 de grade. Daca temperatura este mai mare vei obtine un efect de amareala.
  • fierberea trebuie tinuta undeva intre 1.2 si 1.4 bari pentru espressoare si intre 1.0 si 1.2 bari pentru aparatele hidraulice.
  • doza de cafea trebuie sa fie intre 6.5 si 7 grame pentru o singura ceasca.
  • timpul de infuzie pentru 25-30 ml de cafea (cantitatea ideala de espresso) este de 25-30 secunde
  • cana trebuie sa fie uscata si calda (40 grade). Temperatura cafelei imediat ce este turnata in cana trebuie sa fie de 65 grade

Crema iti indica daca espresso-ul tau a fost executat cum trebuie sau nu. 

  • crema, intr-un espresso perfect are culoare unei maron aluna catre maron cu vene de culoare maron aluna deschis - ca o blana de tigru. Textura este fina, iar crema are 2-3 mm si ramane pe cana pana la 3-4 minute. Crema este un indicator cheie in calitatile unui espresso deoarece provine din proteinele, grasimile, zaharul si a altor substante coloidale care apar la extractie. Daca espresso-ul este facut din boabe Arabica, va avea caracterisitcile de mai sus, daca este facut din boabe Robusta crema va fi ma inchisa la culoare, cu tonuri de gri, o textura mai compacta, un "ochi" in mijloc si o persistenta pe ceasca mai mica.

Alte caracterisitici:

  • aroma este solida si puternica
  • corpul este bogat si consistent
  • gustul este echilibrat, armonios, amarui-dulceag cu tenta de fructe cateodata chiar de ciocoalata, vanilie si un pic iute
  • gustul de dupa este persistent, tine aproximativ jumatate de ora

 

Enjoy your perfect italien espresso