Au fost prezenti barista din toate cafenelele The Coffee Shop pentru a observa si testa caracteristicile specifice fiecarui sortiment de cafea. In cadrul degustarii, s-au prezentat mostre de cafea proaspat prajita din Brazilia, Ethiopia, Rwanda, Guatemala, Nicaragua, Peru, Panama, Uganda, Tanzania, Colombia si Costa Rica.

 

 

Colegii nostri au apreciat si notat mirosul cafelei, gustul si aciditatea acesteia, corpolenta, gustul amar, retrogustul si dulceata fiecarei mostre. Pentru cei care nu sunt initiati in arta cafelei si nu numai, o sa facem o scurta prezentare a fiecarei caracteristici.
Astfel, aroma sau mirosul cafelei poate sa fie pamantiu, condimentat, floral. de alune sau alte arome. Aceste arome distinctive sunt legate direct de gust.
Gustul cafelei poate fi citric, de cacao, de ciocolata, condimentat. Unele gusturi pot fi mai intense, altele fiind mai subtile.
Aciditatea este necesara pentru a obtine o cafea de calitate. Cafelele cu aciditate ridicata sunt descrise ca fiind clare, astringente si bine definite. Cele cu aciditate scazuta sunt cremoase si mai persistente.
Corpolenta cafelei este senzatia tactila placuta de catifelare, formata pe cerul gurii in urma consumului, ce creeaza un sentiment de consistenta. O cafea cu o corpolenta este mai "apoasa", adica mai putin densa si mai acida. Cafeaua cu o corpolenta ridicata este mai cremoasa, mai densa, cu o aciditate scazuta.
Gustul amar al cafelei este dat de procesul de prajire (cu cat este mai prajita, este mai amara si mai putin acida).
Retrogustul, numit si "finish" este gustul care ramane in gura dupa inghitirea ultimei picaturi de cafea.
Gustul dulce al cafelei se regaseste doar in soiul de cafea Arabica, iar acesta se dezvolta in urma reactiei numita Maillard (reactie care da gustul) in timpul procesului de prajire.

 

 

Acum ca te-ai inarmat cu toate informatiile necesare, te invitam sa gusti cea mai buna cafea, selectata si preparata de cei mai pregatiti barista pentru tine.