Cafeaua reuseste de cele mai multe ori sa fie cea mai buna sursa de energie, ne salveaza cand nu am dormit suficient,  iar pentru multi dintre noi a devenit un obicei.  Poate ca nu simtim neaparat nevoia de a bea cafea, dar suntem obisnuiti sa o bem dimineata, atunci cand fumam sau cand ne vizitam cea mai buna prietena.

 

 


Totusi, cat de sanatoasa este cafeaua?

Cafeaua neagra, fara adaos de zahar sau lapte, este sanatoasa. Fiind bogata in special in antioxidanti, ne ajuta sa avem o alimentatie sanatoasa. Cafeaua reduce riscul de diabet, dementa, infarct, AVC si cancer de ficat si ne poate ajuta sa slabim.
In acelasi timp, cafeaua ne ajuta sa fim mai alerti, mai atenti, mai plini de energie.

Insa nu este indicat ca primul lucru pe care il facem cand ne trezim este sa apelam la cafea. Cafeaua pe stomacul gol poate avea efecte negative. In plus, dimineata, in jurul orei 8, corpul nostru produce cortizol, un hormon care te trezeste in mod natural, potrivit studiului efectuat de neurologul Steven Miller. Astfel, iti poti savura ceasca de cafea intre 9.30 - 11.30 pentru a te bucura din plin de efectele ei benefice, fara a intampina probleme. O alta perioada prielnica pentru consumul de cafea este intre 13.30 - 17.00.

 

 

Ce cantitate de cafea este suficienta zilnic?

Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi. La o concentratie medie, asta inseamna maxim 5-6 cesti pe zi, sau maxim 2-3 cani. La o  concentratie ridicata, cum este varianta espresso, limita este de 3 cesti (o cana si jumatate) pe zi.
Atunci cand aveti probleme de sanatate specifice, consumul de cafea poate sa difere in functie de recomandarea doctorului dumneavoastra.

 

 

 


O practica obisnuita este sa nu corelam corect cantitatea de cafea consumata zilnic cu alimentatia. Astfel spus, bem prea multa cafea si mancam prea putin. Acest lucru poate avea efecte negative asupra organismului, care se pot agrava in timp. Dar o alimentatie corecta si variata, pe parcursul unei zile, combinata cu un consum moderat de cafea, reprezinta un stil de viata sanatos.